Aeres docent met studenten in verticale kweek kas

Evenementen van de Landelijke Groene Onderwijsregio

De Landelijke Groene Onderwijsregio organiseert regelmatig evenementen voor haar leden. Deze leden doen en denken mee over de werving en verbinding met de arbeidsmarkt, samen opleiden en leven lang ontwikkelen van docenten in het groene onderwijs. Kijk hieronder voor meer informatie over de evenementen. Ben je werkzaam bij een van onze partners en wil je ok onderdeel worden van de Landelijke Groene Onderwijsregio? Dat kan! Stuur een mail naar info@werkeningroenonderwijs.nl

24-01-2025: Evenement Samen Opleiden & Professionaliseren

Op vrijdag 24 januari vindt van 9.00 - 17.00 uur de eerste landelijke dag van de groene onderwijsregio voor Samen Opleiden & Professionaliseren plaats op Aeres Hogeschool Wageningen, Aeres Hogeschool Wageningen, Mansholtlaan 18 6708 PA Wageningen.

Deze dag is voor en wordt georganiseerd door (Coördinerend)Schoolopleiders, (Coördinerend) Instituutsopleiders, Programmamanagers en schoolcoördinatoren.

Programma

  • 09.00 uur: Inloop
  • 09.30 uur: Opening
  • 09.45 uur: Kennismaking
  • 10.45 uur: Pauze
  • 11.00 uur: Workshopronde 1
  • 12.30 uur: Lunch
  • 13.15 uur: Rondleiding
  • 13.45 uur: Workshopronde 2
  • 15.15 uur: Pauze
  • 15.30 uur: Wrap up
  • 16.00 uur: Afsluiting
  • 16.15 uur: Borrel

Workshops

Workshopronde 1 (Onderaan de pagina vind u een workshopomschrijving)

  • Docent van de toekomst: schaap met 5 poten? - Pieter Seuneke
  • Leren voor Duurzame Ontwikkeling en de Whole School Approach – Arjen Nawijn
  • Sterk starten in het onderwijs - Rita Hanekamp en Hanneke Maassen
  • Beroepsgerichte didactiek en AVO _Iris Rensen
  • Van jij en ik naar wij in het groene onderwijs. - Jeroen van Maurik en Marjo van Anholt - Carels
  • Intervisiecafé - Wilma Dieben

Workshopronde 2

  • Docent van de toekomst: schaap met 5 poten? - Pieter Seuneke
  • Leren voor Duurzame Ontwikkeling en de Whole School Approach – Arjen Nawijn
  • Sterk starten in het onderwijs - Rita Hanekamp en Hanneke Maassen
  • Beroepsgerichte didactiek en AVO _Iris Rensen
  • Van jij en ik naar wij in het groene onderwijs. - Jeroen van Maurik en Marjo van Anholt - Carels
  • Intervisiecafé - Wilma Dieben

Inschrijven

Via het inschrijfformulier geeft u zich op voor deze dag. Naast uw persoonlijke gegevens, geeft u vervolgens aan welke workshops uw voorkeur hebben. U kunt meerdere voorkeuren aangeven, zodat als uw eerste keuze vol is, we u kunnen plaatsen in de volgende van uw voorkeur. Deelnemers worden ingedeeld op volgorde van inschrijving, dus wees er snel bij.

Docent van de toekomst: schaap met 5 poten?

Pieter Seuneke

Door: Pieter Seuneke

De groene sector staat voor grote uitdagingen: omgaan met klimaatverandering, natuur- en biodiversiteitsontwikkeling, stikstof, waterkwaliteit, dierenwelzijn, voedselveiligheid etc. Het opleiden van professionals voor deze uitdagende context vol transitie vraagt om een bijpassend curriculum, leren, leeromgeving en niet in de laatste plaats een docent die van vele markten thuis is. Hoe ziet het leren en onderwijs voor de toekomstige groene sector er eigenlijk uit? Wat voor leeromgevingen zijn geschikt? Wat kenmerkt de ideale toekomstbestendige docent en hoe leid je docenten daar eigenlijk in op? Herken je deze vragen en wil je er mee aan de slag? Meld je dan aan voor onze workshop!

Leren voor Duurzame Ontwikkeling en de Whole School Approach

Arjen Nawijn

Door: Arjen Nawijn

In deze interactieve workshop gaan we samen ontdekken hoe leren voor duurzame ontwikkeling (LvDO) en de Whole School Approach (WSA) bijdragen aan een toekomstgericht onderwijs. We duiken in het belang van deze visie in een snel veranderende samenleving en onderzoeken hoe het onderwijs kan inspelen op actuele ontwikkelingen. Wat vraagt dit van schoolopleiders en schoolcoördinatoren? Hoe kunnen zij een sleutelrol spelen in het verwezenlijken van deze aanpak? Samen verkennen we de mogelijkheden en rollen binnen LvDO en WSA, met ruimte voor dialoog, inspiratie en concrete vervolgstappen voor uw school.

Van jij en ik naar Wij in het groene onderwijs

Jeroen van Maurik en Marjo van Anholt – Carels

Door: Jeroen van Maurik en Marjo van Anholt – Carels

Jeroen is schoolopleider en beroepsgerichte docent en Marjo is schoolopleider en algemeen vormend docent. We werken beiden in het groene onderwijs. Ga met ons in gesprek tijdens deze workshop over hoe we de verbinding kunnen zoeken tussen docenten van het beroepsgerichte vak met docenten van het algemeen vormende onderwijs? We kunnen van elkaar leren en elkaar versterken. Hoe doen we dat dan? Ben je benieuwd? schrijf je dan in voor deze workshop.

Beroepsgerichte Didactiek

Iris Rensen

Door: Iris Rensen

Als leraar in het beroepsonderwijs sta je altijd in verbinding met (de ontwikkelingen in) het werkveld. Niet alleen binnen de beroepsgerichte vakken, maar ook binnen de algemeen vormende vakken, al staat men bij dat laatste vaak niet zo stil. Welke kennis, vaardigheden en attitudes vraagt het werkveld nu en in de toekomst eigenlijk? Wat vraagt dat van de leraren? En hoe kunnen we aankomende leraren hierin het beste begeleiden?

Sterk starten in het onderwijs

Rita Hanekamp en Hanneke Maassen

Door: Rita Hanekamp en Hanneke Maassen

Ontdek de kracht van begeleiding met gesprekskaarten voor een inkijkje bij Enculturatie en Identiteitsspanningen. Wil jij stagiaires/docenten i.o. en startende leraren optimaal begeleiden in hun professionele ontwikkeling? Ontdek hoe de doorlopende begeleidingslijn helpt bij vaardigheden, identiteitsvorming en het omgaan met spanningen zoals enculturatie en beroepsverwachtingen. Laat je inspireren door gespreksonderwerpen en tools om nieuwe leraren te ondersteunen op hun pad naar succes!

Intervisiecafé

Wilma Dieben

Door: Wilma Dieben

Heb je behoefte om even met collega's te sparren over zaken waar je tegen aan loopt? Ga dan naar het intervisiecafé. Breng je casus in en bespreek deze met collega's uit de groene sector en leer van elkaar.

Een samenwerking van: